top of page

Blog

Aminoasitler

  • Yazarın fotoğrafı: Ercan Öztürk
    Ercan Öztürk
  • 12 Şub 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 13 Şub 2022

Amino Asitlerin Bitkideki Görevleri


Amino asitler, proteinlerin yapı taşlarıdır. Özellikle bitkiler söz konusu olduğunda, kelimenin tam anlamıyla yaşamın temelidir. Nitrojen, karbon, hidrojen ve oksijen içeren ve yapılarında organik bir yan zincire sahip olan, farklı amino asitleri oluşturan organik moleküllerdir. Topraktan veya amonyum ve nitrattan elde edilen gübre kaynaklarından elde edilen karbon iskeletlerinden ve amonyumdan yapılır. Bitki yapraklarına düşük miktarlarda amino asitlerin doğrudan uygulanması, bitkide protein sentezi için kullanılabilir.


Amino asitler, aktivatör olarak kullanılmaktadır. Besin kaynağı olarak nitelendirilemezler. Bitki için besin kaynağı toprak ve yapraklardır. Aktive edilen bitkinin ne ile beslendiği önemlidir. Beslenen besin maddesine göre bitki tepki verir. Yani besin maddesi ne ise bitkinin de buna uygun kısımları gelişir. Eğer bitkiye köklendirici, fosfor ve çinko karışımı verilirse bitkinin kök kısmı gelişir. Eğer bitkiye fosfor verilirse bitkinin çiçek kısmı, azot verilirse de yeşil aksamları gelişir. Kalsiyum ise dokuların sertleşmesini sağlar. Bunların yani sıra bitkiye potasyum verildiğinde de doku boşluklarının ve meyve içlerinin dolduğu görülecektir.


Amino asitlerin bitkilerde kullanılmasının sonucunda, besin maddelerinin bitki içerisindeki her bölgeye iyi bir şekilde taşınmış olduğu görülecektir. Aynı zamanda hücre zarı geçirgenliğine karşı da etkili olmaktadır. Sağlıklı rutin elde edilmesinde önemli yer tutar. Ayrıca topraktaki besinlerin bitkiye ulaşmasına yardımcı olur. Şelatlama görevi yapar.


Amino asit kullanmanın faydaları;


Amino Asitler, bitki gelişimi ve dengeli beslenme için önemli bir protein kaynağıdır. Bitki köklerinin kuvvetlenmesini ve hızlı köklenmeyi sağlar. Bitki direncini hava koşullarına göre arttırır.

Bitkilerdeki başlıca görevleri, büyümeyi teşvik etmesi, meyve kalitesini arttırması ve meyve olgunlaşmasını sağlamasıdır.

Bitkilerdeki başlıca görevleri, büyümeyi teşvik etmesi, meyve kalitesini arttırmasıdır.

Stres direncine etkisi ile düşük nem, yüksek sıcaklık , don olayı ve sel gibi durumlarda bitkinin dirençli olmasını sağlar.

Fotosentez etkisi ile bitkideki klorofil konsantrasyonunu artırır ve fotosentezin gerçekleşmesini sağlar.

Stomalara etkisi ile gaz alışverişinin kontrol edilmesinde yardımcı olur.

Şelat etkisi ile mikro besin elementleri için mükemmel bir şelat maddesidir ve bunların emilim ve taşınmasını hızlandırır.

Bitkisel hormonlara etkisi ile bu hormonları ve büyüme düzenleyicileri uyarırlar, aktive ederler. Döllenme ve meyve oluşumuna etkisi ile polen doğurganlığına yardımcı olur ve polen çimlenmesi, polen tüpü uzunluğunun arttırılmasını sağlar.


1-) Stres faktörlerini minimize ederek bitkinin sağlıklı ve bol verim vermesi için kullanılır

2-) Döllenme ve meyve oluşumu esnasında oluşabilecek aksaklıkları engellemek için kullanılır.

3-) Köklerde aminoasitlerin oluşabilmesi için bir miktar enerji kullanılır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu aminoasitleri verdiğimiz zaman bitki kök kısmında harcanmaz ve enerjisini diğer aktivitelerde kullanır.

4-) Amino asitlerin bir diğer özelliği ise iz elementleri şelatlayarak bitki bünyesinde taşınmasını kolaylaştırmaktır.


Aminoasitler hayvansal ve bitkisel kaynaklı olarak sınıflandırılır.

Hayvansal aminoasitler çok hızlı sonuç gösterir, ama sürekli kullanımda bitkiyi yaşlandırır.

Düzenli kullanımda bitkisel aminoasitlerin tercih edilmesi gerekir.







 
 
 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
Salisilik Asit

Salisilik asit, bitkilerde doğal olarak bulunan bir hormon ve fenolik bileşiktir. Bitkilerde çeşitli fizyolojik ve biyokimyasal süreçleri...

 
 
 

コメント


bottom of page